Nambi och Kintu - ett nioårigt ridgebackäktenskap
Augusti 1991 - oktober 2000

I en afrikansk saga berättas att det en gång för väldigt länge sedan regerade en allsmäktig konung över hela världen. Hans tron stod i himmelen och därifrån kunde han se ner på molnen, solen, stjärnorna och jorden. Härskaren hade en enda dotter. Hon hette Nambi och var så vacker att hon av hovet kallades för "Den himmelska damen".

Nere på jorden vallade en fattig kofösare sina djur. Hans namn var Kintu. En dag när Nambi tittade ner på jorden genom ett hål i ett regnmoln, fick hon se hur Kintu vallade sina kor på savannen och modigt skyddade dem från hungriga lejon och andra farliga bestar. I hennes ögon var Kintu så modig och stilig att hon blev förälskad och nedsteg till jorden och visade sig för honom.

Kintu, som hade sett mycket vackert i sitt liv, den graciösa antilopen, den snabba geparden och det smidiga lejonet, hade aldrig sett något så vackert och intagande som Nambi. Kintus hjärta fattade eld.

Tillsammans steg de på ett moln upp till den enväldiga konungen, Nambis far. Inför hela hovet bad kofösaren Kintu om Nambis hand för att älska henne i nöd och lust. Mest i nöd, tänkte kungen, och en enkel kofösare dög naturligtvis inte till att äkta den himmelska damen. Men Nambi och Kintu bad så enträget att få gifta sig att kungen till sist förstod att det var äkta kärlek, och beslöt att låta beveka sig. Men bara på villkor att Kintu genomgick en rad svåra prov och tvingades utföra stordåd.

Till slut blev ändå kungen nöjd. Nambi och Kintu flyttade tillsammans ned på jorden. Där fick de många barn och grundade en hel dynasti. Ungefär så lyder sagan om Nambi och Kintu.
Naturligtvis finns det massor av berättelser om Kintus stordåd och allt han och Nambi gjorde. Dessa sagor berättas fortfarande efter mörkrets inbrott vid lägereldar i Afrika...

Bilder ur Nambi & Kintus liv tillsammans