Vår första ridgeback var Simbashana's Ascot (Zoltan, efter Draculas betjänts hund!) som vi köpte 1986, en väldigt trevlig familjehund. Det var han som väckte vårt intresse för rasen. Åren 1989 och 1991 köpte vi in en tik och en hanhund från England, SCh NCh Celestial Lady of Janak (Nambi) och NORDUCh Mwenga Kintu Mwingereza (Kintu). Dessa båda visade sig ha en fantastisk mentalitet och de blev föräldrar till vår första kull 1993. Deras sex valpar ärvde sina föräldrars fysiska och mentala sundhet. Två från denna kull har gått i avel: Hayawani Kianga Mtundu (Puma) och Hayawani Kito Kungumanga (Kito) och vi har även sparat semin från Kito för framtida bruk.

Tyvärr fick Nambi bara en enda kull så efter tre år av väntan beslöt vi att importera ytterligare en tik från England från samma linjer som Nambi och Kintu. Vi tyckte att vi kände till dessa avelslinjer så väl och kände också några av hundarna personligen, så vi tyckte inte att vi kunde göra ett bättre val. Avelslinjerna var gamla afrikanska (Challenger's Chipo, Rip of Colemore) och också Ulundi, Shangara, Mushana och Maxwood, några äldre engelska (Kinza) och en hel del Janak och Mwenga.

Så 1997 kom Saragwe Nozipo Mwingereza in i vårt liv. Genom henne fick vi också in Jespah Alekzandr of Janak, Trendsetter Mtoko och vår Kintus syster Mwenga Marijka. Nozipo - det är "Moppan" på vår hemsida - var den vackraste valp vi någonsin sett, elegant, välbyggd och med det mjukaste och vänligaste sätt. Hon tyckte aldrig om utställningar, men hade hon gjort det hade hon lätt kunnat vinna alla titlar hon behövde! Men hon är en typisk "hemmafru" och har genom åren tagit utmärkt väl hand om barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Till Moppans första kull, Moyokullen 1999, valde vi Amukela Mambana Anzu (Zappa) från Kennel Masithela i Norge, en fantastisk hanhund med amerikanska linjer på sin fars sida. Han kompletterade henne perfekt. 12 valpar föddes och vi behöll en tik, Zerafina Moyo (Roza). Från denna kull kom tre champions: Zerafina (Roza), Zazazela Moyo (Ozzy) och Zamburo Moyo (Penti) samt två viltspårchampions: Ozzy och Penti. Fyra har gått i avel: Roza, Ozzy, Penti och Nefer (Zindzi Moyo). Tyvärr dog Zappa i en bilolycka vid fyra års ålder, så Moyokullen är hans enda kull.

Till Moppans andra kull 2000 (Moyozikullen) valde vi semin från en afrikansk hund med underbart temperament och vacker rödgyllene färg, Roodedraai Zingela (Ziggy). Genom honom fick vi in några riktigt gamla afrikanska linjer i vår uppfödning. I Moyozikullen blev det 5 valpar. En av dem, Zenzele Moyozi (Zela) har gått i avel.

År 2002 var det dags för Rozas första kull, Rayhakullen. Roza är den bästa RR-tik vi kan tänka oss, stark, stolt, välbalanserad och vacker. Hon är stor för att vara tik, men perfekt byggd och har fantastiska rörelser. Hennes mentaltest och MH är utmärkta. Roza fick sina championtitlar vid sex års ålder efter att ha haft två valpkullar - ett verkligt bevis på kvalitet! På grund av hennes storlek valde vi en hanhund av mindre modell, en lekfull, sund hane med utmärkt mentalitet, ATCh Mehanna's Noah. I Rayhakullen föddes 10 valpar. En tik stannade hos oss, Nyota Rayha (Stella). Tre valpar från Rayhakullen har gått i avel: Stella, Nanyanika Rayha (Elsa) och Nomalanga Rayha (Douglas).

2003 fick Zenzele Moyozi (Zela) en kull med den stilige och trevlige tyske hanhunden Umbani Caibo. I denna kull, Zulayhkakullen, föddes 11 valpar. En av dem, Cheko Zulayhka (Dexter) är pappa till fem valpkullar, bl.a. vår egen Sikelelekull. Från Zulayhkakullen kommer en utställningschampion, Dexter och en viltspårchampion, Chombe Zulayhka (Chombe).

Till Rozas andra kull hittade vi Nambala Qam of Savannah Winds (Chaqamba) i Holland. Ett par år tidigare hade vi planer på att importera en hanvalp från Kennel Nambala på Nya Zeeland. Vi hade lärt oss allt om Nambalahundarna och vi tyckte mycket om det vi fått reda på. Vi genomförde dock aldrig importen eftersom vi tyckte att det var en alldeles för lång resa för en liten valp. Vilken glädje att hitta en Nambalahund i Europa, nära släkt med den vi hade tänkt importera! Chaqamba är vår absoluta favorithane, kanske inte den allra vackraste men med så mycket personlighet och utstrålning. Han är dessutom mycket välbyggd och har en utmärkt front. 8 valpar föddes i Rangikullen och vi behöll en tik, Kambala Rangi (Carmen). En annan tik exporterades till Kennel Faahac i England, som tidigare ägde Moppans syster Saafi (Saragwe Saafiki). Hittills är det två utställningschampions i Rangikullen, Kamilika Rangi (Singoalla), och Kamambaa Rangi (Ambaa). Singoalla är även viltsparchampion. Än så länge har tre från Rangikullen gått i avel: Kamanda Rangi (Hugo), Singoalla och Ambaa.

År 2005 gjorde vi en kombination mellan två Hayawanikullar: Rayhakullen + Zulayhkakullen = Sikelelekullen. Föräldrar är Stella (Nyota Rayha) och Dexter (Cheko Zulayhka). Stella är lekfull, social, samarbetsvillig och lätt att ha att göra med och Dexter är självsäker, kraftfull och fysiskt och mentalt genomsund. I Sikelelekullen föddes 12 valpar, och än så länge har tre gått vidare i avel, Damisi Sikelele (Olivia), Dodo Sikelele (Nisse) och Dunzi Sikelele (Dunzi).

Rozas tredje och sista kull föddes hösten 2006, Roozanikullen. Denna gång valde vi en afrikansk hund som bor i Finland, Karoskloof B to Harjaselän, Tarmo - stilig och lekfull, social och mentalt stabil med mycket jaktlust! Pappa Tarmos jaktlust har gått i arv till samtliga valpar i kullen. 7 valpar föddes och vi behöll en tik, Titilayo Roozani (Freja), som är viltspårchampion och även har gått vidare i avel.

2006 var också det år då vi importerade hanvalpen Faahac Faauzi aan N'Gai (Justus) från kennel Faahac i England. Justus kommer så småningom att bli ett värdefullt tillskott i vårt avelsarbete. Läs mer om Justus på hans egen hemsida.

År 2007 kunde vi till vår stora glädje få Chaqamba som pappa till Stellas andra kull, Sijambokullen. 5 fina valpar såg dagens ljus och Chamchela Sijambo (Farina) blev kvar hos oss - Hayawaniflockens första levernos!

År 2008 importerade vi kullsyskonen Faahac Faxe (Faxe) och Faahac Farulaa (Flora). Faxe och Flora är valpar till vår GBCh Hayawani Kamambaa Rangi (Ambaa). Faxe bor hos familjen Malmport och Flora flyttade in hos Hayawaniflocken.

2008 blev också ett utvärderingsår för oss då fyra hundar från vår uppfödning fick valpar: Ambaa (12 valpar), Hugo (8 valpar), Olivia (13 valpar) och Dexter (14 valpar). Stora, nästan helt felfria kullar med fina, livskraftiga valpar. Man kan inte vara annat än nöjd och stolt!

Men åren 2007 och 2008 blev också sorgens år. 2007 förlorade vi vår Carmen och 2008 både Farina och Tippex. Genom Farina förlorade vi vår avelslänk till Stella. Stellas fina mentalitet är värdefull för oss och bland annat av den anledningen bestämde vi oss för att våren 2009 låta Stella få valpar ännu en gång.

Våren 2009 började sorgligt med att vår Moppan lämnade oss 12½ år gammal. Fler Stellavalpar blev det inte, trots att kombinationen Stella/Justus verkade lovande. Naturen ville annorlunda! Istället fick Freja sin första kull i juni genom insemination med NZCh Nyaka Yesekani of Cartouche, Sekani. Det blev en liten fin kull med fyra valpar, Furufurukullen, och vår flock har nu utökats med Sabiha Furufuru (Afra). Genom Sekani förverkligades ett av våra mål - att kunna använda en stilig och mentalt stabil hane med en blandning av afrikanska och amerikanska linjer från kennel Cartouche i Sydafrika. Sekani har många bra avkommor över hela världen. 2009 var ytterligare ett riktigt valpår med Singoalla som fick sin första kull (12 valpar) och Dexter som blev pappa till en kull i Tyskland (10 valpar). Dunzi fick också en kull (12 valpar).

År 2010 – inga nya valpar hos oss, men Dexter, Singoalla, Olivia och Nisse blev föräldrar till sammanlagt 32 Hayawanibesläktade valpar! Och matte Catharina förälskade sig i ett mentaltestprotokoll tillhörande Tarujen Samir. Samir och Freja träffades i Hyvinge, Finland, i november . Stor passion uppstod och 5 fina valpar, Fukuzanakullen, föddes i januari 2011.

Från Fukuzanakullen behöll vi en levernostik, Hayawani Sizakele Fukuzana (Sisu).

Hon valdes ut av Afra och blev mormor Rozas favorit. Sisu blev Rozas sista mormorsuppgift, hösten 2011 dog vår älskade Roza 12½ år gammal. Stella tog över mormorsrollen och hon fick snart fullt upp. I juli 2012 reste Freja till Köln och den stilige Abutambu Aziz de Kiungwana, en cool och självsäker kille med många afrikanska hundar i stamtavlan. Det blev 10 fina valpar i mitten av september, Finyanakullen.

Fortsättning följer...