Defekter

Denna sida innehåller beskrivning av defekter vi råkat ut för i våra valpkullar och hur vi resonerar omkring dem. Enligt vår erfarenhet finns det anledning att "gå till botten med" och lära sig så mycket som möjligt om diagnostiserade defekter och ifrågasätta hur man ser på dem, både för att själv veta och för att kunna ställa rätt frågor. Generell översikt med information om alla våra kullar finns på vår Valpdata-sida.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Dermoid sinus

Länkar:

Sinusberättelser

Att välja operation eller avlivning av sinusvalpar är som att välja mellan pest och kolera. Vi har valt att i våra artiklar berätta om det val som var rätt för oss. Vi hoppas att den debatt och de frågor som våra berättelser kanske ger upphov till, skall ge uppmärksamhet åt den viktiga forskning om dermoid sinus som pågår. Den forskningen kanske kan leda fram till att vi så småningom kan slippa hela problemet och det förtjänar därför allas helhjärtade stöd och engagemang.

Hur bra avelsarbete uppfödare över hela världen än gör så föds ändå defekta valpar ibland. Detta är något som vi inte har någon som helst kontroll över eftersom vi trots allt avlar på en defekt som vi ännu inte vet hur den nedärvs. Några av oss uppfödare kan säga att de aldrig haft sinus i sina kullar, men ingen kan än så länge säga att de inte kommer att få det.

Catharina Tandefelt / Hayawani

------------------------------------------------------------------------------------------------

Höftleds- och armbågsledsdysplasi (HD och AD)

I Zulayhka-kullen blev det tyvärr några höftledsfel, vilket tyder på en viss ärftlig belastning. Kombinationen Zela/Caibo kommer därför inte att göras om, vilket tidigare var planerat.

Beträffande Stellas lindriga benpålagring på vänster armbågsled är vi, efter samråd med veterinärer och genetiker, ganska säkra på att den beror på en skada hon fått. Inga kullsyskon är belastade, inte heller halvsyskon, kusiner, föräldrar eller föräldrarnas kullsyskon. Enligt den kunskap vi tagit del av kan AD ha många olika orsaker som inte alls är genetiska, i synnerhet om det rör sig om en enkelsidig pålagring.

------------------------------------------------------------------------------------------------